Célok és feladatok

1. Az Egyesület olyan kulturális és jogvédő, nonprofit és közhasznú / kiemelkedően közhasznú társadalmi szervezet, amely a Magyar Köztársaságban élők állampolgári és emberi jogainak képviseletét, védelmét és érvényesítését szolgálja a magyarországi médiarendszer szereplői között.

Az Egyesület hitet tesz a Magyarország által is becikkelyezett ENSZ alapokmány, Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata mellett és működésével is erősítendő értéknek tekinti annak 19. cikkét:

” Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.

Hasonlóan kiemelt jelentőségűnek tartjuk az Európai Únió Alapvető Emberi Jogok Chartája 11. cikkelyét, amely kimondja:

“(11. Cikkely, Információs és szólásszabadság:

1. Mindenkinek joga van a szólásszabadsághoz. Ez a jog magában foglalja a véleménynyilvánítás szabadságát és az információk és eszmék átvételének és átadásának szabadságát a közhatóságok beavatkozása nélkül és a határoktól függetlenül.

2. Tiszteletben kell tartani a sajtószabadságot és a sajtó pluralizmusát.”

2. Céljai megvalósítása érdekében az Egyesület elsősorban a következő
feladatokat látja el:

  • folyamatosan figyelemmel kíséri és nyilvánosan értékeli, különösen az Alkotmány 61. paragrafusába foglalt alapjogok, valamint a társadalmi nyilvánosság és a szólásszabadság érvényesülését szolgáló európai és hazai jogszabályok, hatósági rendelkezések érvényesülését,
  • figyelemmel kíséri és értékeli a magyarországi médiaszolgáltatók tevékenységét, a médiapiaci szereplők magatartását, az országos, a regionális és a helyi közszolgálati médiaszolgáltatók tevékenységének függetlenségét és kiegyensúlyozottságát, tartalmi szolgáltatásait, az állampolgárok, a kisebbségek, a hátrányos helyzetűek jogainak érvényesülését,
  • képviseli az állampolgárok megrendelői és jogvédelmi törekvéseit a nemzeti és helyi közszolgálati média intézményeinek vezetői, a műsorkészítők, a további médiaszolgáltatók, a hatóságok és a bíróságok előtt,
  • céljai elérése érdekében önálló tájékoztatási, oktatási tevékenységet végez, álláspontját és következtetéseit tagjai és a közvélemény előtt rendszeresen nyilvánossá teszi, honlapot üzemeltet, kiadványokat ad ki és tagjai, valamint helyi csoportjai számára rendszeres hírlevelet ad közre, a nemzetközi és hazai szakmai élet tanulmányait, dokumentumait hozzáférhetővé teszi. Az egyesület közhasznú szolgáltatásaiból tagjain kívül más is részesedhet.

3. Vállalkozási tevékenységet folytathat, vagy vállalkozásban részt vehet alapvető közhasznú céljai és feladatai minél hatékonyabb és magasabb színvonalú ellátása érdekében, vagyis a vállalkozási tevékenység eredményét visszaforgatja alapcéljaira a nonprofit működés alapelvei szerint.

4. Tagjain kívül szolgáltatásaiból, tevékenysége eredményeiből mások is részesülnek a szolgáltatások fajtái szerint, az elnökség által esetenként meghatározott módon.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s