A MAME első és utolsó évéről

Gondolatok és javaslatok egy módfelett szükséges társadalmi szervezet létrehozására (vázlatos áttekintés)

Előfeltevések:

1. A magyar médiaszabályozás intézményrendszere, testületi rendje az elmúlt években, főként 2010 – 2011-ben úgy alakult át, hogy az szorosan kötődik a mindenkori kormány létéhez és működési formáihoz. Bármi, ami szorosan ehhez a politikai, pártközpontú működésmódhoz igazítja a létezési formáit, kiszolgáltatott lesz, jövőjét ehhez az állami intézményrendszerhez köti.

2. A foglalkoztatott rétegek, kisvállalkozók, nyugdíjasok, fiatalok, és az adófizetők számára mindig elsőrendű kérdés lesz a közszolgálati média léte és teljesítőképessége, szerepe a politikai nyilvánosság, illetve a nemzeti kultúra, a sokszínűség fenntartásában, a nemzet védekező immunrendszerének üzemeltetésében. A médiapiaci jelenségek civil kontrollálása a jövőben egyre jelentősebb érdekvédelmi funkcióvá válik. A médiafogyasztók és a tartalomszolgáltatók kapcsolata folyamatos monitorozást, értékelést igényel. Mindez a nyilvános közbeszéd alapviszonyait érintő folyamatok nyilvánosságát, jogszerűségét érinti.

3. A tudatos állampolgári csoportok számára elsőrendű érdek, hogy a társadalmi nyilvánosság és szólásszabadság területén egy állampolgári alapjogi bázison álló és szakmai karakterű autonóm civil szervezet fel tudjon lépni, ha a nyilvánossági viszonyok torzulásával az érdekképviseleti munka nyilvános lehetőségei beszűkülnek.

4. Egy ilyen szervezetnek valóságosnak, aktívnak, demokratikusnak és függetlennek kell lennie (politikailag, anyagilag), amely fokozottan nyilvánosan működik, saját forrásai vannak és önálló szellemi hátországgal, tudásfedezettel bír. Ez megteremtené egy pártoktól független, de a szakszervezetek részleges érdekeire nézve közösen megítélhető és koordinálható, az alkalmazotti, állampolgári érdekeket szolgáló médiapolitikai, médiaszakmai fellépés lehetőségét, s ennek lényeges eleme kell legyen a megyei (regionális) tagcsoportok működése.

5. Az elmúlt időszakban, hónapokban az ellenzéki pártok képtelenek voltak érdemi fellépésre, az eddigi három nagyobb tüntetés szervezői lényegében és valójában a kereskedelmi média szólásszabadságára fókuszáltak, a közmédia rendszer érdekében szisztematikus nyilvánossági munkát senki nem fejtett ki.

6..E kezdeményezés elindítóiról ok van azt feltételezni, hogy rendelkezek a kellő operatív tudással, s a MAME fél év alatt érdemi közrehatásra alkalmas szervezetté válik, amely egy éven belül az állampolgárok és a civil szervezetek bekapcsolódásával anyagilag is önállóvá tehető.

A szükséges és tervezhető lépések áttekintése:

1. A megalakulás megtörténtének bejelentése. Nyilvánosan tagtoborzó ülések a megyei nagyvárosokban, helyi csoportok alakítása, megyei aloldalak indítása a honlapon.

2. Az így megerősödött szervezet országos kampányt indít, tagfelvételt hirdet, közben heti hírlevelet forgalmaz, belép a médiavilág szakmai nyilvánosságába, partneri szerepet épít ki az NMHH-val, az addigra létrejövő önszabályozó szervezetekkel (média / internet / press / reklám ) és az egyéb média érdekképviseletekkel, illetve a sajtóval, szellemi műhelyekkel. Megszerveződik a tanácsadói kör. A tagok igazolványt és belépőkódot kapnak a honlapra, amivel látják a tagoknak fenntartott tartalmakat, hozzászólhatnak, szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

1. Következetes szervezőmunka, együttműködő civil szervezetek megnyerése, a taglétszám növelése, folyamatos jelenlét az elektronikus média, a digitalizáció fórumain, a közmédia, a kereskedelmi média és az internet körüli kérdésekben. Fellépés a facebook fórumain. Heti hírlevél rendszerének kiépítése, stabilizálása

2. Konferencia szervezése 2012. február elején, amely szakmailag korrekt módon megjeleníti a lakosság, a közmédia szolgáltatásait igénylő állampolgárok elvárásait, az aktuális médiaszabályozás által kiváltott reálfolyamatokat, a közmédia hirdetett megújításának eredményeit.

3. Egyidejűleg a második tagszervezési hullám, országos kampány, ismételt egyéni tagtoborzás 2012. február – március időszakában.

4. Kísérlet arra, hogy a MAME 2012 tavaszára egy évkönyvet állítson össze az új médiaszabályozás első évéről. Ennek elektronikus terjesztése, ezzel egy újabb kiterjedt civil szervezeti kör megnyerése, s a szervezeti/ jogi személyiségű tag(ok) intézményének felfuttatása 2012 második felére, a nekik nyújtott médiaszakmai szolgáltatások alapján.

5. Megyei tisztújítás / ha a taglétszám ezt indokolja / helyi csoportok, amelyek a helyi erőtérben 2012 –től már önálló munkát végeznek

6. Első éves Küldöttgyűlés és Évkönyv (elektronikus) bemutatása, legkésőbb március 15-ig.

7. Az így már létező társadalmi szervezet elkezdheti kiépíteni nemzetközi kapcsolatait a hasonló nemzeti szervezetekkel, az EU intézményeivel és az EBU szervezetével

8. Kellő módszertani háttér és összehangolt akciók segítségével a MAME egy év alatt a magyar nyilvánosság demokratizálásának, s az állampolgári jogok érvényesítésének, a közmédia rendszer korrekciójának egyik jelentős szereplője lehet.

Válaszok néhány nyilvánvaló kérdésre:

Tagság: Tag, aki egyetért az Alapszabállyal, az alakuló, vagy megyei tagcsoport ülésen a jegyzőkönyvet aláírja, adatait, működő e-mail címét megadja, és az évi 1000, azaz Egyezer forint tagdíjat megfizeti, az Egyesület életében részt vesz, szolgáltatásait használja. Később az, aki interneten a megfelelő adatokat megadja, a szükséges nyilatkozatot megteszi és az általa választott úton a tagdíjat befizeti.

Szervezeti tagság: A kezdetektől lehetséges, évi 5000 forint. / Figyelem: Ez kulcsmozzanat lehetne: ha együttműködő civil és egyéb szervezetek, szakszervezetek összehangolt döntés alapján vállalják, hogy belépnek és egy-egy alkalmas személyt szervezetenként „beküldenek” a MAME működésébe, a szervezet máris képes önállóan talpra állni! /

Alapszabály: Az ajánlott szöveg a honlapon olvasható. Ez egy leegyszerűsített, hangsúlyosan kollektív eszközökkel vezetett, nyilvánosan működő szervezetről szól, amely hazai és nemzetközi pályázaton is cselekvőképes lehet. Egyes tervezett működési módozatai modellként szolgálhatnának majd más közcélú – vagy most csak annak álcázott – egyesület működésének tényleges demokratizálásához is. Első körben a vezetés három évre kapna mandátumot.

Honlap: Végtelenül egyszerű, de a tagoknak és az érdeklődőknek néhány megbízható minőségű és folyamatos szolgáltatást nyújtó felület, beindulás után heti hírlevéllel, amit a tagok, partnerszervezetek és a sajtómunkások kapnak. Létezése lehetőséget teremt az állampolgároknak, hogy a folyamatokat, tendenciákat érintő, tehát nem egyedi konkrét eseteket tárgyaló észrevételeiket értő és független szakemberekhez juttassák el, ezzel a monitorozás adatbázisát is építve.

Területi tagozódás: A MAME kiépítésében kulcsfontosságú, hogy országosan létezzen, és meghatározó, kiket keresünk fel, kiket kérünk fel a megyei csoportok létrehozására. A területi csoportok tagdíj és egyéb bevételeik 50 %-val önállóan gazdálkodnának.

Szakmai háttér: A MAME vezetésében, tudáshátterének kiépítésében meghatározó a médiatudományok művelőinek, jogászoknak, kommunikációs szakembereknek a csatlakozása, szerepvállalása. E személyiségek fokozottan érzékenyek a függetlenség tényére és látszataira is, de távolmaradásuk esetén a szervezet társadalmi és hatalmi elfogadtatása lehetetlen. Ráadásul van itt egy korosztályi metszet is. A fiatal, európai kultúrkörhöz kötődő szakembereket főleg a vidéki szervezetekben fokozott lehetőségekhez és társadalmi kapcsolatokhoz kellene juttatni. A MAME Tanácsadó Testületében előzetesen már több neves személyiség vállalta a közreműködést. Különösen számítunk a szakmai jártasságot kereső médiaszakos hallgatókra, pályakezdőkre, magyar tanárokra, állampolgári csoportok vezetőire

Szervezés: A MAME létrehozására készek vagyunk, ezt talán az eddig befektetett munka is hitelesíti, de ehhez közvetlen és gyakorlati támogatásra van szükségünk. Úgy érezzük, személyünk szakmai értelemben is van annyira elfogadott, hogy a MAME szervezésében segítőtársakat találjunk. Számítunk a civil szervezetek, alapítványok, szakszervezetek, és számos aktivista, állampolgár segítségére.

Budapest 2011. 09.20.

Enyedi Nagy Mihály enami@ahajo.hu 30 9 215 626
Zsolt Péter zsolt@meltanyossag.hu 06 70 5094057

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s