A média másodlagos viktimizációja

A média teszi, amit jogilag tehet, mikor interjút készít az áldozattal, ellenben nem beszélteti és a tárgyaláson is arcát kitakarja a bűnösnek. Mivel a bűncselekmény meglehetősen intim, ezért lehet az az érzésünk, hogy valami így nincs rendben.

Az orvost másodfokon 9 évre ítélték, a hivatásától pedig végérvényesen eltiltották. Barátnőjének nemiszervét féltékenységből lúggal leöntötte. A Célpontban (Hír TV) pl. hosszú tudósítás történt, de mindenütt, a neten is láthattuk a per részleteit. A média nyilván nem szimpatizál a tettessel, mert mindenütt kiemelték amikor a bírónő rászólt, hogy ne mobilozzon, vagy a védőügyvédet is kritizálta, mikor az megpróbálta kétségbe vonni a szakértők álláspontját, mely szerint a lúgos támadás nem okozott életveszélyt. (“Van-e Önöknek orvosszakértői jogosítványa, hogy ilyet állíthassanak?” – Orvosként állították basszus, hogy milyen módon kell kezelniük egy ilyen súlyos sérülést.)

Ezek valóban vérlázító részletek voltak, és az is biztos, hogy minden néző az áldozattal azonosult, mégis az az érzésünk, hogy nincs jogunk az áldozat arcának és nevének megismeréséhez, neki is ugyan úgy emberi joga volna, hogy beazonosíthatatlan maradjon, ahogy a tettest meg az ártatlanság vélelme illeti meg.

Azért gondoljunk csak bele. Az ítéletig védi a jog a tettest, aztán meg miután leülte a büntetését megint nem szabad említeni mit tett, mutatni az arcát, mert akkor nem tudja újrakezdeni az életét, és a jog megint védi a már büntetését letöltőt. Az áldozatot viszont nem védi semmi.

A tárgyalás folytatódik, mert a tettes ártatlannak vallja magát. Nincs egy hullámhosszon a védőügyvédével.

Forrás: http://index.hu/belfold/2017/03/10/lugos_tamadas_iteletet_mondanak_az_orvosra/

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s